Een kunstgebit of prothese wordt vervaardigd in een tandtechnisch labo. Uitneembare prothesen bestaan in verschillende vormen en materialen.
-
Een kunststofprothese is volledig gemaakt van kunsthars en is eenvoudig aan te passen wanneer er nog tanden verloren gaan. Heeft de patiënt geen tanden meer, dan wordt de prothese zo ontworpen dat het gehemelte volledig bedekt is. Dat vergt uiteraard een aanpassing op het vlak van praten en eten.
-
Een metalen frameprothese dient voornamelijk voor patiënten die nog over voldoende goede tanden beschikken. Op die bestaande tanden wordt een metalen frame met een tandvleeskleurige kunsthars en kunsttanden geplaatst. Een frameprothese zit vaster dan een kunstharsprothese, wat het eetgemak verbetert maar dit soort prothese ook duurder maakt.
-
Een klikprothese vormt een goede optie wanneer een gewone prothese ongemakkelijk aanvoelt of onvoldoende houvast heeft door slinkend kaakbot. Een dergelijk kunstgebit klikt via drukknoppen vast op twee of meerdere implantaten in het kaakbot. Het gehemelte hoeft hierbij niet bedekt te worden, wat het praten, eten en proeven aangenamer maakt.
Tegemoetkoming van uw ziekteverzekering
Bent u vijftig jaar of ouder, dan betaalt uw ziekteverzekering uw uitneembare prothese gedeeltelijk terug. Elke zeven jaar is een nieuwe tegemoetkoming mogelijk. Vanaf zeventig jaar komen patiënten in aanmerking voor een eenmalige vergoeding voor de plaatsing van twee implantaten in de onderkaak.